Ett vanligt problem som många har med vanliga lån är att det inte går att ta dem tillräckligt snabbt, utan att det tar allt för lång tid att få ett mikrolån efter att man ansökt om det, och till och med efter att det beviljats. Därför har intresset för så kallade mikrolån ökat under senare år, för dessa lån har många fördelar som traditionella lån inte har, framför allt att det går lätt och snabbt att ansöka om dem, samt att dessa lån utbetalas snabbt om man blir beviljad dem. Dessutom är det helt upp till låntagaren att avgöra vad pengarna ska användas till, så mikrolån kan ha många ändamål, inklusive sådana som gör att man behöver pengarna mycket fort av olika skäl.

Vad är skälet till att det går så snabbt att få mikrolån?

Det viktigaste skälet är att allt sker via Internet. Istället för att slösa bort tid på att fylla i och posta pappersansökningar eller besöka en bank eller liknande kan du därför istället ta hand om allt via datorn på bara någon minut. Så fort du skickar in ansökan till långivaren får denna din ansökan omgående, och ansökan brukar dessutom behandlas mycket snabbt därefter, eftersom långivarna vet att det är just snabbhet folk är ute efter när de lånar online.

Hur gör man för att ansöka?

För att kunna skicka in en ansökan om ett smslån behöver du besöka långivarens hemsida och leta upp ett ansökningsformulär där. I detta fyller du sedan i de uppgifter som krävs. I regel rör det sig om uppgifter som:

  • Personnummer
  • Telefonnummer
  • Önskat lånebelopp (i regel får man välja detta själv, mellan flera olika alternativ)
  • Återbetalningstid (hos vissa långivare kan man välja detta själv, hos andra väljer långivaren detta åt dig)
  • Bankkontonummer på det konto som du vill ha lånet utbetalt till om det beviljas

 

Det rör sig med andra ord inte om en lång lista med uppgifter, utan även uppgifterna som krävs har skalats av av mikrolånegivarna.

Mikrolån

Om man inte känner sig bekväm med att ansöka om lån via Internet då?

I så fall kan man hos vissa av långivarna ansöka om lånet även via telefon, genom att tala med en handläggare hos långivaren. Detta kallas då i regel för så kallade telefonlån. Vissa långivare erbjuder även möjligheten att ansöka om lånet via sms, genom att skicka ett sms till dem med lånuppgifterna det gäller. För att ta reda på om dessa möjligheter finns eller inte krävs det dock i regel att du ändå besöker långivarens hemsida för att ta reda på telefonnummer och öppettider till kundtjänsten samt vilka uppgifter du måste skicka i ett sms, även om du inte avser att ansöka via Internet.

 

Hur snabbt kan man förvänta sig att få pengarna?

Alla långivare är inte lika snabba, så detta beror på vilken långivare du tar ditt mikrolån av, men det är inte alls ovanligt att man får lånet samma dag som man ansöker om det. Skulle det vara så att man ansöker om ett mikrolån sent på kvällen, under helger och liknande kan det dock vara så att man måste vänta till nästa vardag innan pengarna betalas ut.