Ett kreditkort är en variant av ett betalkort där man har en kredit att utnyttja. Det går att skaffa kreditkort som är kopplade till ens vanliga bankkonto eller kreditkort från någon extern aktör som inte sysslar med banktjänster. Alla köp som görs med kreditkortet sätts upp på en faktura som skickas ut i slutet av varje månad. Många anser att det är en stor fördel att ha ett kreditkort eftersom man då betalar allting på samma gång och kan handla även om man inte har pengar för tillfället. Här kommer vi titta lite närmare på hur det faktiskt fungerar att använda ett kreditkort.

Här kan man betala med kreditkort

Beroende på vilket kreditkort du har så finns det en stor mängd olika ställen där det kan användas. De allra vanligaste kreditkorten är VISA, MasterCard, American Express och Diners. De accepteras i butiker, restauranger, på hotell och i mataffärer världen över. Du kan också betala med kreditkort i de flesta internetbutiker. Förutom att betala med kortet så går det också att ta ut pengar precis som vanligt i de flesta bankomater över hela världen.

Kreditkort

Hur stor kredit kan man få?

Hur stor kredit du kan utnyttja på ditt kort beror på din inkomst och din kreditvärdighet. Det är banken eller företaget som utfärdar ditt kreditkort som bestämmer hur stor kredit som ska beviljas. Kreditsumman kan också ändras och det finns möjlighet att ansöka om en större kredit ifall ens ekonomiska situation blir bättre. Vanligtvis ligger en kredit på upp till 100 000 kronor, men den kan också vara betydligt lägre för de som inte tjänar så mycket.

Så fungerar det med fakturan på betalningarna

En faktura på de köp du gjort med kreditkortet skickas hem varje månad, och den ska normalt betalas inom 50-60 dagar även om avvikelser kan förekomma beroende på vilket kreditkort du har. Krediten är oftast helt räntefri, så att du endast betalar den summa du faktiskt har handlat för. Om du känner att du inte har möjlighet att betala av fakturan inom den utsatta tiden, så går det också bra att dela upp betalningen på flera månader. Då tillkommer en ränta som brukar ligga på omkring 10% av beloppet och det finns ett bestämt lägsta belopp som måste betalas in varje månad.

Det går att ansöka om ett kreditkort både på nätet och vid ett personligt besök hos banken. Det finns många olika aktörer som erbjuder kreditkort, och eftersom villkoren kan skilja sig en del åt är det alltid bäst att göra lite efterforskningar först på nätet för att jämföra de olika korten. Det kan vara smidigt att ha ett kort från den bank man är kund hos, och då antingen MasterCard eller VISA då de är de vanligaste kreditkorten. Andra kreditkort som till exempel American Express eller Diners accepteras inte av riktigt lika många butiker, och å andra sidan erbjuder de sina kunder att samla poäng som man sedan kan handla för vilket är en stor fördel.